Mediu

Multe companii sunt tot mai preocupate sa atinga si sa mentina performante de mediu sanatoase, tinand sub control impactul activitatilor, produselor si serviciilor lor asupra mediului, tinand cont de politica si obiectivele lor de mediu. Ele procedeaza astfel in contextual unei legislatii tot mai exigente, al dezvoltarii politicilor economice si al altor masuri de identificare a protectiei mediului precum si al unei cresteri generale a preocuparii partilor interesate in privinta problemlor de mediu si a dezvoltarii durabile.

Sunt deja multe conpanii care au initiat “analize” si “audituri” (bilanturi) de mediu pentru a-si evalua performantele proprii in materie de mediu. Totusi, prin ele insele, aceste “analize” si “audituri” s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a da unei organizatii siguranta ca performantele sale nu numai ca satisfac dar si ca vor continua sa satisfaca cerintele legal e si de politica.
Pentru a fi eficiente, ele trebuie dirijate in cadrul unui sistem structurat de management si integrate in politica generala de management.

Standardele internationale de management de mediu au menirea de a pune la dispozitia organizatiilor elementele unui sistem eficient de management de mediu care poate fi integrat cu alte cerinte de management, pentru a ajuta organizatiile sa-si realizeze obiectivele economice si de mediu.

Prezentul standard international (ISO 14001) specifica cerintele unui sistem de management de mediu. El a fost redactat astfel incat sa fie aplicabil tuturor tipurilor si dimensiunilor de organizatii si sa se potriveasca diverselor conditii geografice, culturale si sociale. Succesul sistemului depinde de implicarea la toate nivelurile si functile, in special la nivelul conducerii de varf.
Un sistem de acest fel permite unei organizatii sa stabileasca si sa evalueze eficienta si procedurile de elaborare a unei politici si a unor obiective de mediu, sa realizeze conformarea cu acestea si sa demonstreze aceasta conformare si altora. Scopul general al standardului este de a tine protectia mediului si prevenirea poluarii in echilibru cu nevoile socio-economice.

Prezentul standard international specifica cerintele unui sistem de management de mediu pentru a permite unei organizatii sa formuleze o politica si obiective tinand seama de cerintele legislative si de informatiile referitoare la impactele de mediu care pot fi controlate (influentate) de actre organizatie si asupra carora este de asteptat sa aiba o influenta. Standardul nu stabileste prin sine criterii de performanta de mediu.
Prezentul standard international este aplicabil in orice organizatie care doreste:
- sa implementeze , sa mentina si sa imbunatateasca un sistem de management de mediu;
- sa se asigure de conformarea cu politica de mediu pe care a adoptat-o;
- sa demonstreze si altora o astfel de conformare;
- sa obtina certificarea/inregistrarea sistemului sau de management de mediu de catre o organizatie din afara;
- sa faca o auto-determinare si autodeclaratie de conformiatte cu standardul.

Toate cerintele din standard sunt destinate integrarii in orice sistem de management de mediu. Masura aplicarii va depinde de factori ca politica de mediu a organizatiei, natura activitatilor sale si conditiile in care opereaza.