Securitatea muncii

 

Managementul sanatatii si securitatii in munca este veriga lipsa in elaborarea si implementarea sistemelor integrate de management: calitate, securitate in munca, mediu conform noilor tendinte la nivel european si international.

 

Implementarea sistemelor de management in conformitate cu standardul OHSAS 18001:2004 vine in completarea sistemului organizatoric existent la nivelul organizatiilor si favorizeaza aplicarea sistematica a legislatiei de securitate si sanatate in munca, realizand integrarea acestui domeniu in managementul general al unitatii. OHSAS 18001:2004 precizeaza cerintele pentru un sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale (SSO), pentru ca organizatia sa-si poata gestiona riscurile SSO si sa-si imbunatatesca performantele.


Cerintele OHSAS se pot aplica oricarei organizatii care doreste: sa stabileasca un sistem de management SSO pentru a elimina sau a minimiza riscurile pentru angajati sau alte parti interesate care pot fi expuse riscurilor SSO asociate cu activitatile pe care le desfasoara; sa implementeze, mentina si imbunatateasca un sistem de management SSO; sa asigure respectarea legilor si reglementarilor referitoare la SSO; sa obtina certificarea sistemului sau de management SSO de catre un organism extern acreditat.

 

Organizatiile care doresc un control mai bun asupra riscurilor profesionale cu care se confrunta, gasesc in referentialul OHSAS 18001 un model de lucru, care are in plus avantajul de a fi fost gandit pentru a completa sistemele de management al calitatii si respectiv de mediu deja existente. Prin implementarea unui sistem de management al sanatatii si securitatii ocupationale, o organizatie poate controla si gestiona mai bine riscurile profesionale (accidente, incidente si boli profesionale, respectiv boli legate de profesie) si imbunatatirea considerabila a performantelor profesionale.

Certificarea in conformitate cu referentialul OHSAS 18001 se adreseaza tuturor organizatiilor, dar in primul rand  celor cu riscuri crescute. Angajamentul managementului la cel mai inalt nivel pentru securitatea si sanatatea lucratorilor va deveni in scurt timp un element cheie in procesul de departajare a concurentei pentru o piata data. Certificarea in acest domeniu este de natura sa dea angajatilor si partenerilor externi garantia preocuparii dvs. pentru obtinerea calitatii maxime in conditii de riscuri minime.

 

 

ELEMENTELE SISTEMULUI DE MANAGEMENT OHSAS

 

Avantajele certificarii Sistemului de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale:

Avantaje externe:

 

Imbunatatirea modului de percepere a organizatiei de catre membrii societatii

 

Perceptia cat mai favorabila din partea consumatorilor, atu deosebit de important intr-o societate de consum tot mai competitiva

 

Imbunatatirea relatiilor cu partenerii de afaceri si organismul de certificare

 

Cresterea competitivitatii pe piata nationala si internationala

 

Imbunatatirea relatiilor cu toate autoritatile competente din domeniul securitatii si sanatatii in munca

Avantaje interne:

 

Crearea unui cadru unic si coerent pentru eliminarea pericolelor si riscurilor

 

Identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor profesionale

 

Realizarea unui control mai eficient asupra factorilor de risc de accidentare si / sau imbolnavire profesionala

 

Atingerea unei stari de securitate si sanatate in munca prin eliminarea si/sau reducerea cauzelor potentiale de accidentare si imbolnavire profesionala

 

Imbunatatirea conditiilor de munca pentru angajati

 

Implementarea de masuri care sa asigure imbunatatirea ulterioara a sistemului

 

Crearea unui sistem de munca cu riscuri scazute de accidentare si / sau imbolnavire profesionala

 

Obtinerea unor performante superioare din partea angajatilor

 

Imbunatatirea comunicarii cu si dintre angajati

 

Imbunatatirea mediului de munca si a relatiilor interumane la locul de munca

 

Constientizarea personalului cu privire la valoarea pe care organizatia o acorda capitalului sau uman

 

Fidelizarea personalului prin cresterea increderii acordate